Zpravodajský blog Slavnosti Orla

TZ: Slavnost Orla v Kroměříži startuje

22. 8. 2009 9:34
Rubrika: Tiskové zprávy | Štítky: akce:slavnost-orla

Třídenní  zábavná akce plná sportovních i kulturních zážitků, pořádaná u příležitosti oslav 100 let od založení organizace Orel, startuje v Kroměříži ve čtvrtek 20. srpna od 19.00 divadelním vystoupením v Domu kultury.

Program pokračuje od pátečního dopoledne. „Po různých místech Kroměříže budou umístěna stanoviště, u kterých si budou moci návštěvníci vyzkoušet různé tradiční i netradiční sporty,“ řekl jeden z organizátorů Petr Ducháček. Podobně tomu bude i v sobotu. Největší koncentrace aktivit bude na Velkém náměstí, kde mimo jiné vyroste umělá ledová plocha a hřiště.

Nebude chybět ani kulturní vyžití. V pátek i v sobotu bude po celý den na hlavním podiu na Velkém náměstí probíhat zábavný program – hudební, taneční i kouzelnické vystoupení.

V pátek od 19.00 vystoupí skupiny O5&Radeček a Kamelot.

Vrchol Slavnosti Orla bude v sobotu od 17.00 hodin. „Nejprve proběhne vyhlášení výsledků soutěží, které během akce probíhaly. Od 18.00 bude za moderování Lucie Výborné a Prokopa Siostrzonka představena historie a činnost organizace Orel. Program bude doprovázet skupina Patrola Šlapeto,“ uvedl Petr Ducháček.

Od 19.00 bude následovat vystoupení Marty Kubišové a skupiny Čechomor.

Všechny aktivity jsou určeny pro širokou veřejnost. Vstup zdarma.

    Orel slaví 100 let

    Orel je občanské sdružení, jehož  cílem je výchova mladých lidí  a dětí prostřednictvím převážně  sportovních aktivit, zároveň  také férové sportování,  či umění nejen vyhrát.

    Orelská  tradice letos slaví sto let od svého založení. Kroměříž má pro historii Orla velký význam, neboť zde v roce 1908 bylo rozhodnuto o založení Orla. Zakládací listina Orla byla podepsána nedaleko Kroměříže, v Olomouci v roce 1909. Rok na to se přímo v Kroměříži konal velký slet Orla, kde bylo asi tři tisíce cvičících.

    Za dobu své historie byl Orel několikrát zrušen. Činnost nejprve přerušila I. světová válka, pak II. světová válka a do třetice to byla komunistická diktatura. Když se proti jejich vládě v roce 1948 členové Orla ozvali, bylo uvězněno osmnáct členů jeho vedení na celkových sto padesát jedna let. Z řad Orla vyšla i řada hrdinů českých dějin (např.: exilový premiér Jan Šrámek či atentátníci na R. Heydricha).

    Sportovci v Orlu na své kořeny navazují i nyní. Nevěnují se primárně vrcholovému sportu, nýbrž sportu pro radost a pro zdraví. Kromě sportu se orlové zabývají i kulturními aktivitami. Orel se aktivně zapojuje do českých i evropských sportovních struktur. V České republice je členem Všesportovního kolegia a má své zástupce také v Českém olympijském výboru. Na mezinárodním poli je dlouholetým členem mezinárodní sportovní federace FICEP.

Kontakt pro bližší informace:

  • webové stránky www.RokOrla.cz
  • Petr Ducháček, mediální manažer Orla
Zobrazeno 1015×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio